Versoepeling Franse elektranormen in zicht?

Dit onderwerp bevat 54 reacties, 9 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 7 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #199973

    Sinds de huidige versie van de Franse elektranormen (NF C 15-100) op 5 december 2002 werd gepubiceerd met daarin de verplichting om een bedraad communicatienetwerk aan te leggen zijn de verbaasde reacties van vooral buitenlanders niet van de lucht. Moet dat nu echt? Waarom geen draadloze DECT huistelefoon en wifi? Proberen de Fransen de technologie van gisteren te gebruiken om overmorgen vooraan te kunnen fietsen in de kopgroep van het internet peleton?

    Verplichting is verplichting, dus voor nieuwbouw en een totale bouwkundige renovatie ontkomt u er niet aan, aan zo’n fraaie coffret de communication – soms goedkoop, soms peper duur – in de GTL en een stevig aantal meters ethernetbekabeling naar alle kamers toe. Wanneer er al een bestaande elektra aansluiting is op het ERDF stroomnet en een EDF abonnement, en de Consuel dus niet langs hoeft te komen voor een keuring, dan ontspringt u deze dans. Niks mis met een bedraad netwerk, begrijp me goed, sneller, minder veiligheidsrisico’s en wanneer je alle vier aderparen gebruikt kun je ook een 1 Gbit netwerkje aanleggen, maar wifi of een PLC verbinding is net even makkelijker en aanzienlijk goedkoper.

    In de aanloop naar die 2002 herziening waren er al twee bloedgroepen te onderscheiden in de vele UTE werkgroepen die aan de slag gingen om deze update van de elektranormen voor te bereiden: de electriciens oude stempel, we zijn er voor de elektrische veiligheid, en de modernisten, de domotique gelovigen, automatiseer uw huis, we gaan de Franse achterstand op ict gebied op die manier te lijf. Die laatste groep heeft het toen gewonnen: de elektranormen werden uitgebreid met verplichtingen hoe de telecom infrastructuur binnenshuis vorm te geven. Maar dat is ons mandaat helemaal niet hadden vertegenwoordigers van de Consuel al meer dan eens gesputterd. Zouden ze Engels hebben gesproken dan hadden ze gezegd: maar dit is mission creep.

    In de praktijk was er een moeizame start, en ook nu nog volstaat de Consuel meestal, het is maar net welke inspecteur je treft, met het controleren van de aardverbinding van zo’n coffret de communication. Ze gaan niet met dure netwerk meetapparatuur van een merk als Fluke alle kamers af om metingen te verrichten, hoeveel dB signaal heb ik hier op deze prise RJ45. De bouwwereld had ook mixed feelings: sommigen verdienden een leuke extra cent, anderen waarschuwden voor het steeds maar duurder worden van nieuwbouw woningen. Om nog maar te zwijgen over de bouwkundige complicaties bij renovaties. Soms zijn er gewoon impossibilités techniques, het is niet anders. Regelgevers zijn niet altijd even gevoelig voor de uitwerking in de praktijk van hun schone en goedbedoelde plannen, zeker in de Mediterrane landen niet.

    In 2005 werd er dan ook een vraag in de Assemblée gesteld, het kon niet uitblijven. Toezeggingen van de minister om er naar te kijken. En na de crisis van 2008 met het daarna langzaam maar zeker steeds verder wegzakken van de bedrijvigheid in de bouw werd de vraag “kan het niet wat goedkoper die nieuwbouw” steeds luider gesteld. Er ligt nu in Parijs een conceptvoorstel op het bureau van een aantal ministers om deze regels te versoepelen. De verplichtingen in de NF C 15-100 wetgeving beperken tot de “sécurité électrique“, en de rest van de telecom regels scharen onder de paraplu “confort” en daarmee facultatief. Zij die hun dagelijks brood verdienen met het verkopen en installeren van dit soort speciaal voor de Franse markt geproduceerde (PRC?) spullen zijn niet blij. En ze laten dat weten ook, in een open brief aan de Franse minister president. Elders ook wat branchegeluiden, zoals hier en ook op deze website.

    Uitslag vooralsnog ongewis: wie beschikt over de beste politieke connecties in Parijs? Wie zal in staat zijn om de balans naar de ene kant, dan wel de andere kant uit te laten slaan? Of een compromis, om kool en geit te sparen? Voor mensen die overwegen een bouwvergunning aan te vragen is het denk ik verstandig even een pas op de plaats te maken: dat zou u zo maar duizenden euros kunnen schelen.

    Rob

    #200004
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Klinkt goed..
    Kunnen ze Timmermans niet naar Parijs sturen met dezelfde taak als bij de EU? 😉

    #200005
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Maar nog steeds aparte aardleidingen voor elke groep, terwijl er in een moderne installatie maximaal 30mA doorheen zal vloeien? En aparte groepen voor verlichting en stopcontacten, nutteloze beperkingen op het aantal stopcontacten per groep. Het blijft zonde van al dat nutteloze aangelegde koper.

    #200006
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De nieuwe voorstellen lijken mij vooral een herbezinning op de essentie van alle normen en keuringen:
    Veiligheid in huis.
    @ jako: De aparte groepen voor verlichting en stopcontacten vind ik wél zinvol. Als er in een vertrek iets aan de verlichting mankeert kan je nog steeds een looplamp op een van de stopcontacten aansluiten, en vice-versa.

    #200007
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,

    Ik heb ook vanaf nul een electrische installatie “aux normes” moeten aanleggen. Dat is gelukt, niet in het minst dankzij de onschatbare adviezen van Rob van der Meulen. Mijn installatie was, zoals dat hoort, dus ook rijkelijk voorzien van ethernetkabels en coaxkabels voor alle mogelijke en onmogelijke communicatiebehoeften. Plus het verplichte coffret de communication.

    De Consuel inspecteur interesseerde het geen bal. Hij controleerde de electrische veiligheid, met name de aarding, de draadkleuren en de kwaliteit van de montage. Toen hij uiteindelijk zijn zegen aan mijn installatie had gegeven, durfde ik hem te vragen waarom hij helemaal niet had gekeken naar het communicatienetwerk. Zijn antwoord was buitengewoon duidelijk.

    “Niemand stelt mij later aansprakelijk als er een TV- of telefoonaansluiting te weinig is, of als een stopcontact 10 centimeter te laag zit. Maar wél als iemand overlijdt door een foute aarde of ander veiligheidsprobleem. Dus ik weet wel waar ik de beperkte tijd voor een inspectie aan moet besteden.”

    Dit statement spreekt voor zichzelf lijkt me.

    Salutations, Jos

    #200008
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Le Bricoleur: Dat er een werkende groep overblijft voor de looplamp is m.i. een schijnvoordeel. In de praktijk zul je normaliter al twee groepen in 1 ruimte aanleggen waardoor de helft van de lampen blijft branden. Doordat er in Frankrijk ook nog een limiet op het aantal stopcontacten per groep zit kom je al snel op nog meer groepen in diezelfde ruimte teneinde aan voldoende WCD’s te komen + nog een extra groep voor verlichting. Niet veiliger dan het Nederlandse systeem, wel flink duurder.

    #200009
     Noë
    Sleutelbeheerder

    En aparte groepen voor verlichting en stopcontacten, nutteloze beperkingen op het aantal stopcontacten per groep. Het blijft zonde van al dat nutteloze aangelegde koper.

    Ik ben het met Christian eens dat die scheiding verlichting en stopcontacten in de basis een goed idee is, alleen al die extra regels verpesten het weer…
    Ik ben zooo blij dat wij een, weliswaar levensgevaarlijke, maar werkende installatie aantroffen. Ik ben bang dat ik anders voor de “keuring” een paar lege RJ45 stopcontacten in de muur had geschroefd.. 😉

    #199999

    Versoepeling in zicht schreef ik, maar per wanneer? Goed, de bedrijven die hun geld verdienen met het aanleggen van glasvezelleidingen in de nieuwbouw sputteren tegen. Toch staat deze maatregel, één van de vele in de choc de simplification operatie van de Franse regering nog steeds in de planning opgenomen met als ingangsdatum 15 juni 2015. Je weet natuurlijk nooit of er ergens een minister slappe knieën krijgt, maar dit is nog steeds de officiële toelichting van regeringswege:

    La norme NFC 15-100 relative aux installations électriques des bâtiments d’habitation neufs sera revue.

    L’objectif est de :
    – limiter le champ d’application aux éléments relatifs à la sécurité des utilisateurs et permettant le bon fonctionnement des installations en fonction des équipements minimums d’usage nécessaires et des politiques publiques définies par l’Etat ;
    – rendre volontaire les autres éléments ;
    – stabiliser les exigences dans la durée (3 à 5 ans) ;
    – améliorer la lisibilité du texte en créant notamment une partie spécifique aux logements ;
    – adapter les exigences d’équipements électriques aux besoins courants des occupants.

    La mesure devrait entrer en vigueur en juin 2015.
    Dernière mise à jour : 28/10/2014

    En mochten ze daar in Parijs op weg naar morgen nog naar een simpel compromis zoeken: wanneer we nu eens één telecom verplichting lieten staan, bijv. om drie lege gaines van 25 mm aan te leggen naar drie hoofdvertrekken vanaf de groepenkast? Kost heel weinig, en kunnen de bouwondernemers en kopers / bewoners onderling uitmaken of ze die meteen al, of later willen vullen met koperdraad (ethernet kabel) of wie weet glasvezel. Marktwerking, laat de aanbieders van snel internet maar met werkende en betaalbare oplossingen komen om de internautes over de streep te trekken. Dan zullen de glasvezelboeren en internetproviders harder hun best moeten doen dan nu met de comfortabele steun van wetgeving in de rug.

    Oh ja, die RJ45 plug mag ook wel blijven, die wat prehistorische France Télécom T-stekker voor telefoonaansluitingen mag naar het museum. Of u houdt hem gewoon, uit eerbied voor het Franse patrimoine en om uw huis een authentiek karakter te geven.

    #200010
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob,

    ik hoop dat ze naar je luisteren!

    Maar wat ik hiermee moet weet ik niet:
    – stabiliser les exigences dans la durée (3 à 5 ans)

    Met mijn bescheiden Frans vertaal ik dat als:
    De geldigheidsduur van de eisen vastleggen op 3 à 5 jaar.
    Met welk doel? Deze na 3 of 5 jaar aanpassen?

    Of zit ik er helemaal naast?

    #200011

    Waar ze in de bouw niet goed van worden is schieten op een “moving target”: telkens veranderende regels. Ik interpreteer die tekst als een pleidooi voor wat meer rust en stabiliteit in de tent. De discussie over wat meer voorspelbaarheid rond fiscale regels, van belang wanneer je (buitenlandse) investeerders wilt aantrekken is nog ingewikkelder, want zeker in Frankrijk politiek uiterst gevoelig. Je verzeilt dan al snel in ideologie die het wint van pragmatisch marktdenken. Hoort allemaal bij de choc de simplification.

    #200018

    Het blijft wat stil, angstwekkend stil. Heb ik lezers blij gemaakt met een dode mus? Of is de kat ermee vandoor? Ik ben bang meer dan één kat. Begin dit jaar is om de simplification in de bouw vlot te trekken een stevig overlegcircus opgetuigd, waarin iedereen zo’n beetje vertegenwoordigd is. In maart dit jaar werd alsof het een wapenfeit betrof een décret uitgevaardigd waarmee de nieuwe ster aan het firmanent, de Conseil supérieur de la Construction et de l’efficacité énergétique, officieel z’n plekje op de astronomische atlas kreeg. In de landelijke pers kreeg dit uiteraard de nodige aandacht, maar sindsdien is alleen nog de sound of silence waarneembaar. Een eind vorig jaar speciaal hiervoor opgetuigde website is voor het laatst in februari van nieuwe informatie voorzien…….Opvallend is dat de dialoog die klaarblijkelijk zo broodnodig is nergens terug te vinden is, zie nauwelijks discussies op internet of in de vakbladen, het lijkt wel of iedereen denkt: dat zoeken ze maar uit in hun fraaie vergaderzalen in Parijs.

    Ga er voorlopig dus maar vanuit dat de huidige normen nog wel enige tijd van kracht blijven. Mijn advies aan de (ver)nieuwbouwers om misschien maar de publicatie van de vereenvoudigde elektra normen even af te wachten alvorens wat te gaan tekenen, te kopen, aan te leggen en de Consuel keuring aan te vragen zet ik bij deze in de ijskast, de diepvries kan altijd nog.

    #200016
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Volgens de elektrische eend Carminas is ondertussen het amendement A5 verschenen.

    Enkele veranderingen : 12 WC dozen per circuit, maximaal 8 disjoncteurs op een DDR – voor de Consuel heb ik nog 3 vrije plaatsen, daarna nog 9.
    Op de Afnor site is meer informatie te vinden.
    kost maar 150 euro’s

    Afwachten wat het wordt.

    wimb

    #200017

    Wimb,

    Eerlijk gezegd had ik verwacht dat Promotelec per 1 juli van dit jaar een nieuwe versie zou hebben uitgebracht van “Locaux d’habitation“, nu nog steeds de 27e editie uit 2013. In 2014 zagen ze er maar van af vanwege de grote vernieuwingsslag onder Hollande’s fiere vaandel van de Simplification. De gebruikelijke step-by-step benadering blijkt het nu dan toch gewonnen te hebben. Opvallend is dat ook Hager, Schneider en Legrand hun samenvattingen van de elektraregels nog steeds niet hebben aangepast.

    Tot eind dit jaar zijn deze nieuwe regels nog vrijwillig, vanaf 1 januari 2016 verplicht. Voor de aardlekschakelaars niet meer die oude oppervlakte regels (een huis groter dan x vierkante meter etc.), maar een maximum aantal groepen per aardlekschakelaar. Nog meer water in de wijn: voor de séjour werd ooit keihard vastgehouden aan de 1 stopcontact per 4 vierkante meter regel, daarna gemaximeerd op 10 om die séjours van meer dan 40 vierkante meter te ontzien, en nu dus verder terug, naar zeven. Major step for mankind. Het verbale gegoochel met the new kid in town, de ETE, de opvolger van de GTL ontgaat me eerlijk gezegd nog volledig: l’espace technique électrique du logement, deviendra le cœur de l’installation électrique du logement en regroupant les équipements et réseaux électriques et en y interdisant les conduites de gaz, réseaux de chaleur ou eau. Oude wijn in nieuwe zakken? Ook nu was het nadrukkelijk verboden om gas- en waterleidingen in, of vlak naast je GTL of groepenkastje te hebben. In Nederland heel gebruikelijk deze cohabitation, en dan nog wel een meterkast buiten, naast de voordeur. Alleen maar te bereiken na het openen van twee deuren, met aparte sleutels. In Frankrijk komt er dan meteen een arrestatieteam voorrijden. Nederlanders, gewend daar te wonen waar de Franse wetgever bouwen nadrukkelijk verbiedt, in zones inondables, zijn wel ergere dingen gewend.

    On verra, dat boekje van Promotelec is met zijn € 18,50 aanzienlijk goedkoper dan de volledige, ongekuiste uitgave van het nieuwe amendement zoals in de AFNOR boutique verkrijgbaar, dus ik wacht die herdruk maar af.

    #199990

    Die herdruk laat nog even op zich wachten. De afgelopen tien jaar kreeg ik altijd keurig per mail een bericht wanneer er op het terrein van de elektrische installatie wat nieuws te melden viel. Een nieuw fiche d’interpretation, een nieuw amendement. Een aantal dagen later vond je het dan terug als een persbericht op de website van Promotelec. Elektrische veiligheid was toen nog de core-business, al bijna vijftig jaar lang. Waarschijnlijk een beetje saai geworden. Het enige dat ik nu tegenkom bij hun actualités is reclame voor alweer een nieuw label (Découvrez le Label Promotelec Habitat Neuf, 12/05/2015) en de uitreiking van een aantal Oscar awards voor elektrieke verdiensten (Trophées Promotelec 2015 : les 12 nommés dévoilés, 10/07/2015). Misschien zoek ik niet goed, maar niets over het nieuwe Amendement 5 of over een nieuwe editie van hun samenvatting van de Franse elektranormen. Dus vanochtend maar eens gaan bellen met Promotelec.

    Antwoord: je suis désolé, maar een nieuwe editie van Locaux d’Habitation valt niet eerder dan begin volgend jaar te verwachten. Ik interpreteer dat maar als een indicatie dat de strijd rond de aangekondigde simplification nog voortduurt. En dat er voorlopig niets van de drukpers rolt voordat er een accoord bereikt is. Publicatie pas na het groene licht van “signed, sealed and delivered”. Dus tot die tijd zullen we het met de nu bestaande normen moeten doen.

    #200012

    Omdat er waarschijnlijk niet al te veel schokkende veranderingen zullen komen, ondanks de vorig jaar door president Hollande aangekondigde choc de simplification, voor de mensen die nog aan de vloedlijn staan en zich afvragen, ga ik de zee in of niet, iets om de koudwatervrees weg te nemen. Alles nog volgens nu geldende elektranormen. In het laatste nummer van Système D (No 835, août 2015) twintig pagina’s met veel foto’s over Électricité, Tout faire soi-même. Voor de mensen geheel zonder watervrees nog een artikel over de aanleg van een zwembad. Een eigen geluidsstudio in de tuin? Ook die (kleine) groep audiospecialisten wordt bediend. Kan het iets eenvoudiger? Ja, ook nog een paar pagina’s tekst over wat overzichtelijke klusjes, metselwerk voor kleine herstelwerkzaamheden.

    #200000
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ander vraagje: ben bezig van koken op gas, om te schakelen op keramische kookplaat. Legde achter de meter zelf een oa. 32A beveiligde stoppenkast aan. Maar of het à la Norme is? Waar vind ik die? En moet ik nu een ander Edf abonnement, wegens hoger verbruik, aanvragen?
    Moet ook mijn riool à la Norme maken. Helaas begaf mijn pomp systeem het dat het restwater uit mijn (laatste be)zinkput in mijn wei moet pompen. Weet iemand een goed typemerk dompelpomp? Het hoogte verschil is +\_ 4m, met terugstroom blokkeerklep?
    Alvast mijn dankbetuiging aan allen die hier iets zinnigs over willen melden.
    Ppa

    #200001

    Zolang de hoofdschakelaar (disjoncteur de branchement / DB) er niet met enige regelmaat uitklapt wegens overbelasting is er niets aan de hand. De Franse hoofdschakelaar reageert met een thermisch mechanisme op (langdurige) overbelasting. Mocht dat ooit gebeuren, een tijdje laten afkoelen en opnieuw inschakelen. En wanneer het te vaak gebeurt wordt het inderdaad tijd voor een iets zwaardere puissance souscrite. En uiteraard reageert de DB aanzienlijk sneller bij kortsluiting of een stevige lek naar aarde. Een inleiding tot de Franse elektranormen staat hier, in iets kortere vorm ook op deze website zelf.

    #200002
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ppa,
    er zijn zo veel merken van pompen. Kijk bij de dichstbijzijnde brico of Weldom, die hebben meestal een voldoende keuze, en ook met clapet anti-retour.
    En let op de juiste opvoerhoogte [m] en débiet [m³/h, liters/h].

    #200003
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Uittreksel van artikel in Système D (No 835, août 2015)

    17,9 MB

    Will be deleted on
    7 September, 2015

    janv

    #200015
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Silex, c’etait Super, dat was precies wat ik nodig had, en met zulke prachtige plaatjes erbij. Dank dus.
    En beste Rob vd M ook dank. De stop slaat er nog niet uit. Ik ben een soort van oude meter, die kun je met een magneet langzaam laten draaien. Je bijdrage was voor mij dus heel aantrekkelijk. Helaas had mijn ceramische kookplaat een in LdF niet verkrijgbare 5 polige stekker. Dus het geheel werkt nog niet en de proef op d som ontbreekt nog.
    En Bricoleur, inmiddels achafte ik een pomp aan voor €25,90 die mijn put leegzuigt met 9000 L/h, mits hij niet langer dan 10 minuten per keer aanstaat. En een maximaal hoogteverschil van 9m overbrugt. (Bij mij 4m, werkt prima!) dus ook bedankt!

    #199978

    Ppa, het is meer dan alleen het formaat stekker. Inderdaad kennen ze in Frankrijk de Nederlandse perilex stekker niet. Ze hebben hier andere modellen. Maar alvorens een ander model stekker aan te gaan sluiten de vraag wat het maximale verbruik is van die keramische kookplaat. Ik neem aan dat het een vierpitter zal zijn, en die vergen meestal zoveel vermogen dat je er een driefasen (triphasé) aansluiting voor nodig hebt. Het is een regelmatig terugkerende vraag op allerlei forums. Voor de Engelsen heb ik het een paar jaar geleden op dit forum een keer samengevat. En aan de Nederlandse kant van het internet is ook veel informatie te vinden, bijvoorbeeld hier. Omdat je in wat oudere elektrische installaties werkelijk alle kleuren draad tegenkomt weet je nooit waar nu spanning op staat en waar niet. Zeker in driefasen installaties met tussen de fasedraden een spanningsverschil van 400 volt iets om op bedacht te zijn: eerst meten.

    #199979
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Rob dank voor de vlotte reactie en de verwijzing naar de bijdragen op de engelse site, samen met de bijdrage van silex begin ik zo langzamerhand een compleet dossier voor mijn huisleidingen te krijgen. Jullie zijn fantastisch behulpzame forumleden.
    Ik legde een nieuwe 4 groepen stoppenkast aan met daarin voor mijn kookplaat oa. een 32A zekering en een 6 mm kabel tussen plaat en kast. Dan zou het toch ook met 220 moeten lukken als ik mijn huis bij een 9kVA nooit met meer dan +\_7kW belast door te letten op hoeveel vermogen er gelijktijdig gevraagd wordt? Of vergis ik me. Zoals u eerder aangaf: zolang de hoofdschakelaar en niet uit vliegt … Maar de aansluiting moet nog getest worden.
    Wat is precies de naam voor een kookplaatstekker die volgens de fr. normen mijn plaat kan connecteren op 220 volgens die fr.normen?
    Heel ander vraagje: hebben jullie een hint voor een goede te vertrouwen PV installateur. (Zie ook
    Tous les installateurs ne sont pas des arnaqueurs. De nombreuses entreprises font leur travail très sérieusement, à des prix normaux (12 000 € maximum) et sans demande de crédit. Comment les reconnaître ? Ces entreprises sont généralement certifiées QualiPV et sont recensées par l’Ademe (Agence de l’environnement et de la maîtrise de l’énergie). De plus, elles ne font jamais de démarchage à domicile.
    Want er is veel humbug op die markt (zie piege photovoltaique van https://www.demanderjustice.com/) deze comperateur raad aanleg af en berekend een terugverdientijd van meer dan 25j, dus boven de overlevingstijd van de installatie. Hebben juliie kennis van eplant energieopwekking? Ik zie wel wat in een tergelijke ‘moerascentrale voor in mijn tuin.

    #199980

    Ppa, met 32 ampère in monophasé kun je meer dan één pan goed heet stoken. Zolang je het maximum vermogen dat je hiermee in je keuken krijgt aangereikt maar niet overschrijdt: 230 X 32 = 7360 watt. Op die keramische kookplaat staat ongetwijfeld keurig vermeld wat het maximale vermogen is. En misschien ook een sticker waarop staat hoe je het moet aansluiten in een enkelfase omgeving. Anders met merknaam en typenummer op internet de Franse handleiding zien te achterhalen. Want zo’n 32 A automaat gebruiken we niet in Nederland, daar is 16 A per groep het maximum voor bedrading in huisinstallaties.

    Aansluiten: er zijn diverse stekkers op de Franse markt voor dit soort vermogens. Op deze foto zie je in het midden een 32 A stekker voor monophasé, en rechts iets dat elektrisch hetzelfde doet als de Bataafse perilex stekker: een Franse triphasé variant. Maar: in 99% van de Franse huishoudens worden die niet gebruikt. Het wordt via een inbouwdoos (groter dan dit type, nl. 86mm diameter) en een sortie de câble gedaan. Goedkoper en neemt minder ruimte in beslag.

    Zonnepanelen, verplicht leesvoer voor iedereen die zich in Frankrijk wil oriënteren op deze markt: de vlot geschreven artikelenreeks van Vincent Dekker in Trouw. Al jarenlang heeft hij de vinger aan de pols. Niet alleen van de Nederlandse markt, maar ook van de internationale markt, wat de techniek en de prijs betreft. Het helpt in ieder geval de Franse markt met kennis gewapend te betreden. Eplant: mijn kennis gaat niet verder dan kennisname van een experiment dat in de buurt van Amsterdam loopt en waarover hier wordt bericht. Geen idee of er ook Franse proefprojecten zijn.

    #199981
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bij LEGRAND nog even tot november wachten op de verwerking van amendement 5 in de documentatie.

    janv

    #199993

    Wat die nieuwe normen betreft, het nieuwe amendement 5 dat op 30 juni verscheen. Velen dachten dat er voor het aansluiten van prises de courant wat meer zou mogen: geen 8 maar 12 stuks op 2,5 mm² draad en geen 5 maar 8 stuks op 1,5 mm². Iedereen blij. Het had zo mooi kunnen zijn wanneer de oude décompte regels nog overeind zouden zijn gebleven. Gisteren m’n aantekeningen en screenshots die ik begin juli had gemaakt nog eens doorgeploegd.

    Eerste verrassing: die oude décompte regels zijn verdwenen. Want wat lezen we:
    10.1.3.3.2. Nombre minimal par pièce.
    Le décompte des socles de prise de courant se fait socle par socle que ce socle soit integré dans un boîtier simple ou multiple.

    Okay, dan zal het uiteindelijk wel lood om oud ijzer zijn poogde ik mezelf nog gerust te stellen. Simpel rekenwerk hielp me uit de droom: tweede verrassing. Onder de oude regels had je met 8 dubbele stopcontacten in totaal 16 prises de courant tot je beschikking. Nu is het simpel koppen tellen: iedere prise is er één, onverschillig of hij in een enkelvoudige dan wel meervoudige inbouwdoos is verwerkt. Het nieuwe maximum van 12 is dus gezichtsbedrog. Een paar rekenvoorbeelden waarmee de Britse electricien Jonathan Badger gister een en ander verhelderde in deze discussie.

    De simplification inzet van de Franse regering is dus op één aspect gehonoreerd: voor hen die de oude décompte regels te ingewikkeld vonden is het rekenwerk teruggebracht tot eenvoudig Ot en Sien rekenwerk. De simplification zou echter ook moeten bijdragen aan meer flexibiliteit bij de toepassing van regels, minder knellende jasjes, terugbrengen van de kosten in de bouw. Dat lijkt bij deze nieuwe regels voor stopcontacten niet het geval: meer groepen, meer koperdraad.

    #199994
     Noë
    Sleutelbeheerder

    En dat terwijl er m.i. geen enkel nut zit in de restrictie van het aantal wcd’s per groep. In tegendeel: bij de aanleg zal men het aantal wcd’s in een ruimte reduceren tot het minimum om kosten te besparen waarna de bewoner er gevaarlijke, maar legale, dubbele driewegstekkers insteekt om aan voldoende aansluitingen te komen.

    Een goede versimpeling zou zijn: al die maxima uit de reglementen schrappen, de aparte groepen voor verlichting schrappen en de aparte aardleidingen voor elke groep schrappen. Dat scheelt enorme hoeveelheden koper en is niets onveiliger.

    Maar ja, dat zou een echte simplificatie zijn en dat gaat natuurlijk niet gebeuren.

    #199995

    Jako, bij de aanvaarding van zijn hoogleraarschap in 2003 aan de VU in Amsterdam had Jan Struiksma zijn oratie de volgende titel meegegeven: “Deregulering met behoud van ellende”. Anders geformuleerd: hoe ongaarne ambtelijke organisaties afstand doen van allerlei (detail) regelgeving en het toezicht daarop.

    Bij de Nederlandse elektranormen – de vernieuwde NEN 1010 normen werden vorige week officieel voorgesteld aan het publiek inclusief een staatssecretaris tijdens de Elektrotechniek beurs in Utrecht – is het model in de richting gegaan waar Jako wel voor voelt. Het volgende citaat uit de presentatie van Pouw Jongbloed:
    – Voldoende contactdozen en aansluitpunten voor verlichting;
    – Voldoende eindgroepen om gelijktijdig van apparatuur gebruik te kunnen maken (keuken). Eventueel aparte eindgroepen voor specifieke gebruikers (grens 2 kVA verdwenen);
    – Voor aanleg overleg tussen opdrachtgever en indien mogelijk gebruiker/eigenaar.

    Een dergelijke aanpak zou de Franse regelgever een gruwel zijn: citoyens et citoyennes die zelf menen te weten wat goed voor hen is. De burger dient immers het door Parijs wenselijk geachte gedrag te vertonen. Dat geldt ook voor luistergedrag: de verhouding Franstalige nummers en buitenlandse muziek voor radiozenders is nauwkeurig vastgelegd. En de betrokken minister buigt zich thans over de vraag of er in het Franstalige aanbod wellicht sprake is van te veel aandacht voor bepaalde genres. Opdat ook daarvoor rekenregels kunnen worden opgesteld, om de pluriformiteit te waarborgen.

    Zijn de Nederlandse elektranormen er nu simpeler op geworden? Daar moet de branche zelf maar over oordelen. Maar met 200 belangrijke veranderingen, 100 pagina’s meer tekst, het vriendelijke verzoek om de diverse uitgaves van de normen (vanaf 1962) vooral niet weg te gooien zal de installatiepraktijk nog wel even moeite hebben met het verwerken van de nieuwe voorschriften. En wie neemt tegenwoordig nog de moeite om pagina’s tekst door te nemen? Zeg me maar wat ik moet doen, linksaf of rechtsaf, geen gezeur over het waarom.

    Een geluid dat ik in de Franse discussies tot nu toe nauwelijks heb gehoord is hoe de voorgenomen veranderingen zich verhouden tot internationale pogingen de regels wat meer op elkaar af te stemmen. Voor de nieuwe Nederlandse regels geldt dat die voor 99% in lijn zijn met de Europese HD 60364 en de internationale IEC 60364 afspraken. Ik ben voor Frankrijk bang dat “splendid isolation” niet alleen bij eilandbewoners voorkomt……

    #199996
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Aan allen, dank voor de aanvullingen.
    Had hier onlangs de meteropnemer aan de deur. Toen ik hem vroeg ofverhoging van mijn abonnement naar 9kVA ook inspectie van mijn gerommel zouinhouden, glimlachte hij minzaam en zei: mijn collega zet alleen de zekering voor de hoofdschakelaar wat hoger, le reste c’est a vous. Kan ik daar inderdaad van uitgaan? Dan speelt de controle duspas als ikditpand ooit wil verkopen. Of zieik dat verkeerd?

    #199997
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat zie je goed. En de controle bij verkoop is bij mijn weten slechts ter informatie van de koper die niet is gehouden om daar iets anders mee te doen dan de vraagprijs omlaag praten.

    #199998

    Een Consuel inspectie is alleen nodig bij nieuwbouw en totale renovatie. Bij de overstap naar “zwaardere” abonnementen kan het soms voorkomen dat de aanvoerbedrading daar niet op is gedimensioneerd. Zie deze tabel, en dat gaat dan met name op voor aansluitingen op het ERDF stroomnet van het type 2 (meter en hoofdschakelaar een meter of 30 verderop, bij het hek). Bij de type 1 aansluiting is die kleine overstap van 6kVA naar 9 kVA in 99.9 % van de gevallen geen enkel probleem. Maar eventueel “gerommel” wordt bij verkoop uiteraard genoteerd in de verplichte diagnostic électrique. Die echter geen verplichtingen met zich meebrengt voor verkoper of koper om de zaak binnen x maanden op orde te brengen. De voornaamste functie is de aspirant koper duidelijkheid te verschaffen over de staat waarin de elektrische installatie zich bevindt. De verkoper verhoogt zijn vraagprijs iets (indien de huidige markt dat toelaat….) en de kopende partij gaat vervolgens afdingen vanwege de te verwachten kosten. Iedereen tevreden.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 55)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?