rapport fosse septique bij aankoop

Dit onderwerp bevat 30 reacties, 10 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 5 jaren, 3 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #192855
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij zijn van plan een huis te kopen en hebben inmiddels het rapport van de fosse ontvangen. De fosse is op alle punten afgekeurd omdat het ding niet te vinden is. De fosse zelf niet en de plaats van het uitvloeiveld ook niet. Vetfilter is ook niet duidelijk. Het enige dat wel gevonden lijkt te zijn is een ‘ventilation primaire’. Volgens de makelaar moeten we daar niet al te moeilijk over doen. Leegmaken is volgens hem ook nergens voor nodig (lijkt me toch wel handig dat je dan minstens weet waar het ding ligt), allemaal onzin. Wij zien dat iets anders, maar we wonen (nog) niet in FR en zouden graag weten wat het advies is van mensen die ervaring hebben met het franse systeem en met fosses.

    #192858
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Gebruik het om de prijs te verlagen met de geschatte kosten die je moet maken om de fosse op orde te krijgen. De gemeente kan de nieuwe eigenaar verplichten om de fosse op niveau te krijgen, juist bij wisseling van eigenaar.

    #192859

    De nieuwe eigenaar heeft een jaar de tijd om de boel op orde te krijgen lees ik op deze website. Bij een wel aanwezige en functionerende fosse volgens de oude normen aangelegd willen de autoriteiten nog wel eens wat souplesse vertonen. Maar geheel afwezig: hoe goed je relaties ook zijn met de burgemeester en andere vertegenwoordigers van het bevoegd gezag, dan zit er niets anders op dan een fosse volgens de huidige normen aan te laten leggen. En dat is niet goedkoop: zie ter oriëntatie deze info en ook elders op het internet is veel documentatie te vinden.

    Is het de makelaar van de verkopende partij die zo luchtig doet over die onvindbare fosse? Dat zou die nonchalante toonzetting kunnen verklaren….. Zoals Jako al heeft gezegd: stevig punt van maken en meenemen in je onderhandelingen. En zeggen dat wat je te melden hebt allemaal in Franse wetten staat, dat je het niet ter plekke verzint en je er van uitgaat dat zeker makelaars op de hoogte zullen zijn van de diverse diagnostics.

    #192860
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Er is wel een fosse (bouwjaar 1980 volgens rapport) maar de inspecteur kon hem blijkbaar niet vinden. Dat is dus wat anders dan het niet aanwezig zijn van een fosse.

    #192861
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Formeel niet, want hij kan hem niet tonen, dus is er geen fosse.
    Daarnaast voldoet een fosse uit 1980 zeker niet aan de huidige norm. In 1980 mocht bv ‘gewoon’ afvalwater (douche, wasmachine etc) nog langs de fosse en was het geen ‘fosse toutes eaux’ . Dat kan ook het gebrek aan vetfilter verklaren, die is er vermoedelijk niet, want dat was niet verplicht. Ga er voor de veiligheid maar van uit dat je de constructie geheel moet vervangen en reken alvast op 20k€. (losse pols, natte duim). Afhankelijk van het terrein etc. kan dit mee- of tegenvallen.

    #192862
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als u het huis koopt dan zal u bij de notaris worden uitgelegd dat u 1 jaar de tijd krijgt om de fosse septique op norm te brengen. Dat komt dan ook zo in de acte authentique te staan.
    Die fosse uit 1980 heeft u niets meer aan. Die voldoet nooit aan de normen en is daaraan ook niet aan te passen.
    Elke fosse heeft een toegangsdeksel zodat hij leeg kan worden gezogen en de filters schoongepoten. Die fosses liggen op ca 60?80 centimeter diepte.
    Bij de keuring had de verkoper er voor moeten zorgen dat de ‘regards’ – het toegangsdeksel uitgegraven was zodat de inspecteur er zo bij kan. Maar dat was hier kennelijk niet gebeurd. Kan hem niet vinden is gewoon onzin. Natuurlijk is die fosse zo te vinden. Volg de ontluchtingspijp en u komt bij de fosse uit.
    Maar die inspecteur is niet gek want die gaat zijn handen niet vuil maken.
    Die schrijft gewoon pas accessible en keurt de hele handel af.
    20.000 euro reserve lijkt mij wel zeer overdreven – afhankelijk van de ligging en de toegankelijkheid voor de “pelle” mag men rekenen op 7 tot 10 mille.
    Een fosse leegpompen moet sowieso – ook bij een goed werkende fosse eens in de vijf jaar gebeuren. Maar dat de afvoer niet te vinden zou zijn is heel erg vreemd.
    Die moet toch ergens uitkomen ? Volg uw neus……
    Of en dat gebeurt ook wel eens – nadat de fosse geplaatst is kan de commune een riolering hebben aangelegd – en gewoon de bestaande fosse daarop hebben aangesloten.
    In ieder geval is deze keuring niet acceptabel – er moet een fatsoenlijk keuringsrapport bij waaruit u precies kunt zien wat de situatie is waar de afvoer uitkomt. De informatie van Rob is accuraat.
    Ik weet niet wat voor makelaar dat is maar het klinkt uiterst dubieus.
    En u staat voor het blok want bij de notaris gaat u zich binden om de zaak binnen een jaar compleet op norm te brengen.

    #192863
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Inderdaad is het aan de eigenaar om de fosse te tonen, niet aan de inspecteur om die te zoeken. De verkoper is zeer waarschijnlijk in het bezit van een eerder rapport waarin staat dat de fosse niet op norm is want die keuring is periodiek verplicht in Frankrijk en hij is wellicht zelfs in het bezit van een offerte. Dat hij dit allemaal verzwijgt doet mij vermoeden dat het op norm brengen kennelijk nogal duur is, vandaar de 20k€. Tenzij je de moeite wilt nemen voor een gedetailleerde offerte kun je m.i. beter te veel calculeren dan te weinig. Als er weinig ruimte is, rotsgrond, een bron of oppervlaktewater dicht in de buurt kan het op norm brengen flink in de papieren lopen.

    #192864
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goede middag
    Ik lees dat de fosse 1 keer in de vijf jaar leegpompen verplicht is dit is voor mij geheel nieuw als de fosse goed functioneert en er niet teveel vaste massa in zit is leegpompen onzin(ik citeer de controleur van mijn fosse) die ligt er al 12 jaar en nog nooit leeggepompt wat er niet inzit kan je er ook niet uitpompen.Fosse aux norme ook een leuke kreet ,,dezelfde controleur aux norme dan kunt U bij elke wijziging de fosse gaan aanpassen niet nodig u fosse is niet aux norme maar suffisant en dat is ook goed.
    Mijn buurvrouw heeft nog een ordinaire beerput maar is ook goedgekeurd.En wat de prijs voor een fosse aangaat dat is ook heel verschillend per regio en wst voor ondergrond maar 20 mille vind ik ook wel gelijk weer de top.
    Mvrgr
    Rob

    #192865
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Je hebt gelijk, maar het is wel verplicht. Als bij inspectie van de fosse de laatste recente lediging niet kan worden bewezen met een bonnetje, dan wordt je fosse niet goedgekeurd (als het goed is). Ook een beerput kan niet goedgekeurd worden.

    Je hoeft niet bij elke wijziging van de normen je fosse aan te passen, maar een nieuwe eigenaar moet dat wel.

    #192866
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De frequentie van de vidange is afhankelijk van de SPANC ( de autoriteit die over het water gaat ) in het gebied waar het huis staat. Hoe vaak de vidange moet gebeuren hangt af van de grootte van de fosse en het aantal mensen dat van de installatie gebruik maakt en of de installatie het hele jaar gebruikt wordt.
    Vijf mensen poepen nou eenmaal meer dan twee mensen.
    De massa – de poepmassa dus – mag niet hoger komen dan boven de helt van de fosse.
    Op 2/3 e van de hoogte van de fosse zit de uitvloeipijp. Komt de poep boven dat niveau dan loopt en poep in het milieu en dat is niet de bedoeling.
    En dus houdt men voor de zekerheid aan – bij 50 % leegpompen.
    Maar niemand gaat zitten meten hoe hoog nou precies het niveau is tenminste wij niet.
    En dus zijn er ‘ballpark’ maatstaven.
    Men rekent dat bij maximaal 3 mensen en een fosse van normale omvang (zoals gebouwd in 1980) van 2/3 kubieke meter die redelijk goed functioneert het voldoende is die fosse 1 x per 4/5 jaar te laten leegzuigen.
    Bij een fosse a tout eaux ligt het anders – maximaal na 2/3 jaar.
    Een WETTELIJKE verplichting om een fosse septique eens in de 4 tot 5 jaar te laten legen is er niet. Poept men weinig dan kan het langer en poept men helemaal niet dan hoeft het nooit.
    Maar dit is Frankrijk. En dus komt – zoals Jako het zegt – de inspecteur eens keuren.
    En dan maak je natuurlijk een prima beurt als je de fosse net een paar weken daarvoor hebt laten leegzuigen en vol trots ‘het bonnetje” kunt produceren. Dan drinkt de inspecteur gezellig een kopje koffie en weg is hij en de fosse is goedgekeurd…..
    En er is wel degelijk een norm waaraan die fosses moeten voldoen. Het is een nieuwe norm en het is een norm vastgesteld door de EU die door alle EU landen verplicht is overgenomen.
    Koopt men een huis dan is men verplicht de fosse op die Europese norm te brengen binnen 1 jaar. Bij een bestaand huis is dat anders. Is de fosse afgekeurd – want geen enkele oude fosse voldoet aan die EU norm – dan krijgt men sowieso tot aan de volgende keuring na 4/5 jaar de tijd om de fosse op norm te laten brengen. Tenminste bij een normale fosse die redelijk werkt en de buren niet ambeteert. Maar loopt de stront bij de buurman voor de deur langs dan is het natuurlijk anders.

    Maar nu zeg de fosse werkt okay – zoals al die ouwe fosses doen = en niemand heeft er verder last van dan kan de commune u officieel vragen om voor de volgende keuring die fosse op de EU norm te laten brengen.
    Maar omdat dit – wederom – Frankrijk is zeurt de Mairie nergens over. Dan komt na 4/5 jaar de volgende controle van de SPANC inspecteur. En die zegt : “ja die fosse is niet op de EU norm en die had u eigenlijk op norm moeten laten brengen.” En dan zeg je – desole mais je n’ai pas les sous. En dan zeggen ze nou ja we kunnen wel een rentevrije regeling voor je regelen hoor. En dan zeg je – ja maar ik heb ook geen sous om die af te betalen ook al is die lening rentevrij.
    Ja en dan houdt alles op. Want dit is Frankrijk…..
    We drinken een glas
    En we doen een plas
    En alles blijft zoals het was.

    Zo werkt dat hier.
    Wat een HEEERLIJK land !

    #192867
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Neeltje je schrijft dat niemand gaat zitten meten bij de controleur in deze omgeving(puy de dome controlerende instantie is de Semarap.)Heeft een meetstok en meet wel degelijk de hoeveelheid vaste massa,ze waren bovendien erg serieus de deksels moesten allemaal open en ik moest wc’s doortrekken en de douche aanzetten en de kranen bij de bakken aanzetten vervolgens werd gecontroleerd of alles wel in de juiste putten kwam.IK kreeg daarna een rapport en de vermelding was suffisant en tot de volgende keer.
    Op mijn vraag wanneer dat dan is was het antwoord moet U op de mairie zijn.
    Bij de buurvrouw met de beerput met ongeveer 45 hectare hebben de buren niet zo gauw last.

    #192868
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja Joebar – leuke naam trouwens – maar zo gaat dat hier toch ?
    DE ene belastinginspecteur is de andere niet en de ene SPANC controleur is de andere niet.
    Bij ons had mijn man zich te pletter gegraven om het loodzware deksel vrij te maken en wij hadden een week tevoren de Vidange laten komen zodat wij ook het bonnetje achter de hand hadden.
    Maar het deksel van onze fosse is een betonnen plaat – TRES LOURDE.
    DE inspecteur keek daar eens mistroostig naar en zei iets van “tres lourde”.
    En ik zei “oui oui TRES TRES LOURDE.”
    Daarna schreef hij op zijn rapport ‘pas accesible’ en ‘fonctionnement suffisant’ of zoiets en nam hij een kop koffie, incasseerde de cheque voor als ik mij goed herinner een euro of zestig, en legde uit dat de fosse niet op de EU norm was maar dat dat gezien de ligging (onze volgende buur woont een paar kilometer verder) allemaal niet zo’n probleem was en dat hij over een jaar of 5 wel weer eens een kop koffie kwam drinken.
    Binnen een kwartiertje was hij weg.

    #192870
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij wonen dichtbij een waterbekken en kregen een fikse subsidie voor de vervanging van de septic tank. Maar onze nieuwe buren kregen die niet. Want ze hadden de kosten voor de vervanging in mindering kunnen brengen op de vraagprijs van het huis. Dat deden ze niet. Dus ze draaien nu op voor de kosten.
    Dus voer dit punt op in de onderhandelingen en laat de verkopers zo (mee)betalen aan de aanleg van een goede voorziening.

    #192871
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Mimi,
    Dat is wel heel interessant.
    Want bij ons komt over een jaar of twee/drie die inspecteur van de SPANC weer terug en wij hebben dus niets gedaan om die ‘fosse’ op de EU norm te brengen.
    Wij hebben wel eens rondgevraagd en ons is verteld door de Mairie dat er wel lokale aannemers zijn die de nieuwe fosse voor 7 tot 10 mille in orde kunnen maken.
    De vraag is natuurlijk of wij dan ook voor zo’n subsidie in aanmerking zouden komen als wij gedwongen zouden kunnen worden om die oude fosse aan te passen.
    Wij zitten weliswaar niet bij een waterbekken maar bij ons loopt de afvoer langs de weg in een fosse naar een klein riviertje op ongeveer zeg een kilometer.
    Dus weet u op grond van welke regeling die subsidie gegeven wordt ?
    En kunt u ongeveer zeggen aan welk bedrag je dan zou moeten denken uitgaande van dat bedrag van 7 tot 10 mille ? Kunt u dat bijvoorbeeld relateren aan wat u betaald heeft en de subsidie die u ontvangen heeft en dat in een percentage uitdrukken ?
    Bij voorbaat hartelijk dank.

    Neeltje.

    #192872
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Met betrekking tot de waterhuishouding is Frankrijk opgedeeld in 6 gebieden met elk een Agence d’Eau als publieke organisatie die doelstellingen heeft waaronder terugdringing van vervuiling van bodemwater valt en in het verlengde daarvan dus ook de afvoer van huishoudelijk water. Een kernpunt daarbij is het beperken van vervuiling in gebieden zonder riolering door slecht functionerende septic tanks, de fosse septique, assainissement non collectif.

    Een gebied van zo’n Agence d’Eau is weer onderverdeeld in diverse kleine gebiedjes die hooguit een aantal gemeentes beslaan en waar een Service d’assainissement non collectif – SPANC de taak heeft alle fosses te controleren.

    Zo kan het gebeuren dat je fosse septique of misschien nog een beerput een voldoende krijgt, een onvoldoende dan wel een zwaar onvoldoende, gerelateerd aan de mate van mogelijke vervuiling van het grondwater en het milieu.
    Veel fosses zijn afgekeurd en daar er geen sancties bestaan op het verbeteren of vervangen, voelen weinig huiseigenaren zich geroepen geld te besteden aan een ander systeem als ze zelf nergens last van hebben. Je kunt hooguit gedwongen worden wat te doen als buren bij de burgemeester klagen over stankoverlast, maar in hoeverre dat de realiteit is …

    Het enige probleem is, dat je huis op diverse punten gecontroleerd wordt als je het wilt verkopen en dat dan zwart op wit komt te staan, dat je fosse niet “en norme” is. Dit gegeven kan kopers afschrikken en/of de verkoopprijs drukken.

    Soms houdt dat niet “en norme” niet meer in dan dat de keuken niet op de fosse is aangesloten. Een loodgieter heeft dat zo opgelost. Maar in de meeste gevallen is er sprake van vervuiling van de bodem omdat het water niet voldoende gereinigd wordt voordat het in de grond verdwijnt.
    Het kan gebeuren, dat je als nieuwe eigenaar van een huis gedwongen wordt je systeem aan te passen. Elk gebied heeft een eigen beleid, maar met betrekking tot nieuwe huiseigenaren is dat overal even streng.

    #192873
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wanneer je graag een huis wilt kopen, ondanks een negatieve Diagnostic de l’existant assainissement non collectif, is het goed eerst met de lokale SPANC een afspraak te maken om te weten wat er veranderd moet worden en waarom en wat de sancties zijn als je niets doet. En wanneer het hele systeem moet worden vervangen (een kostenpost van 5 tot 10 duizend euro, onder meer afhankelijk van het aantal vertrekken in het huis, laat minstens door 5 bedrijven een offerte uitbrengen, waarbij ook rekening moet worden gehouden met de bodemgesteldheid, want rotsgrond brengt extra kosten mee) verdient het aanbeveling om naar de subsidiemogelijkheden te vragen. De SPANC mag namelijk een aantal projecten per jaar voordragen bij de desbetreffende Agence d’Eau voor een ruime tegemoetkoming, een subvention. Het gaat dan om een tegemoetkoming van dik 4 duizend euro of 80% van de kosten als de hele vervanging niet meer dan dik 5 duizend euro kost.
    Een SPANC moet ook doelstellingen halen en loopt doorlopend op tegen huiseigenaren die niets willen vervangen. Vaak zijn ze blij met een (toekomstige) huiseigenaar die er wel toe bereid is, mits die maar financieel geholpen wordt. Zekerheid kan de SPANC nooit bieden, maar wel alle medewerking. De toekenning van de subsidie is niet inkomensafhankelijk en het gaat er niet om of het je maison principale of je tweede huis is. Als er maar weer een vervuiling wordt opgelost.

    #192874
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Na een aantal maanden hoor je pas, of je subsidieaanvraag wordt gehonoreerd. Die aanvraag kun je pas doen op het moment dat je huiseigenaar bent. Je moet alles eerst zelf betalen en hoewel de SPANC je de subsidie twee maanden na goedkeuring van je systeem en het inleveren van de factuur moet uitkeren, kan er zo een half jaar of langer overheen gaan, voordat je je subsidie ontvangt.

    Uiteraard bestaan er regionale verschillen in het functioneren van de SPANC’s, maar doorgaans is het verstandig zich goed te laten informeren. Een SPANC kan ook eisen stellen aan de subsidie. Bij een tweede huis zal niet gemakkelijk subsidie worden verleend voor een systeem dat afhankelijk is van elektriciteit: als de stroom uitvalt, en je bent niet aanwezig, kan je systeem toch vervuilen.

    #192875
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Een SPANC weigert echter steeds vaker een subsidie aan een nieuwe eigenaar daar die bij de prijsonderhandeling de afgekeurde fosse had kunnen meenemen.

    Bent u al voor de afkeuring eigenaar, dan is het zinvol stevig aan te dringen op de subsidie en daarbij eventueel de burgemeester in te schakelen. Soms is het handig buren te laten klagen bij de burgemeester over stankoverlast, ook al ruiken ze niets.

    Er zijn veel communes die huizen van overledenen voor een habbekrats kopen voor verhuur, die opknappen en daarbij een subsidie voor de fosse claimen. In zo’n commune vis je als particulier wellicht achter het net …

    #192876
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het is belangrijk alle offertes voor je nieuwe septic tank uitgebreid met de SPANC te bespreken. Het is zonde wanneer je een nieuw systeem aanlegt dat achteraf niet “en norme” blijkt te zijn. De SPANC overlegt dan graag met het bedrijf dat je uitkiest en komt ook tijdens de aanleg kijken. Laat nooit de aarde over je nieuwe systeem terug gooien, voordat de SPANC de installatie heeft goedgekeurd!

    #192877
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Voor Neeltje: wij betaalden 9658 € voor een fosse van 5000 l en lit de sable van 35 m2 in rotsgrond, drie weken werk, toen 50 € voor controle door SPANC en we kregen een subsidie van 4200 €.
    Hou er rekening mee, dat je je tuin daarna weer moet herstellen. Het bedrijf dat de fosse aanlegt, egaliseert het terrein dan wel en wil er ook wel wat zakken graszaad over gooien.
    Ik harkte een winter lang dag na dag meter voor meter het aangetaste deel van het terrein stevig door om rotsstenen te verwijderen en alles goed te egaliseren. Tuinbedrijven wilde dit werk doen in twee dagen, maar na ervaring met terrein om nieuw zwembad, koos ik toch voor mijn eigen aanpak. Beter voor de messen van de grasmaaiers. Daarna voor vele honderden euro’s graszaad, nieuwe aanplant en herstel oprit en deel van terras.

    #192878
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mimi Zeer bedankt voor deze interessante en zeer gedetailleerde informatie.
    Daar kunnen wij wat mee.
    U bent zeker een prima expert op dit gebied en iedereen die hier wat over wil weten kan hier zeker zijn voordeel mee doen.

    Het viel ons trouwens al op dat u ook op het gebied van CSG/CRDS en het invullen van de desbetreffende aangifteformulieren met hele goed en hele bruikbare en hele praktische informatie bent gekomen waar wij ook ons voordeel mee gedaan hebben – althans we hebben het allemaal gedaan zoals u heeft gesuggereerd en ons inziens ziet het er prima uit.
    Dus ook daarvoor nog hartelijk dank.

    Neeltje.

    #192879
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb op een andere topic (Verplichting fosse septic op norm) ook al een reactie/vraag achtergelaten. Aangezien het hier over min-of-meer dezelfde problematiek gaat, nogmaals mijn oproep:

    Goedemorgen allen,

    Ik volg het forum (deze site) al een tijdje, en heb al wat informatie eruit gehaald. Waarvoor dank.
    En met droefheid heb ik het overlijden van de stichter moeten vernemen. Hopelijk wordt deze site verder onderhouden door andere leden…

    Wij (2 Belgen) hebben eind vorig jaar een Maison Secondaire in de Gard (naast de Cévennes) gekocht, en zijn druk bezig met verbouwen (en genieten).
    Over de Fosse (l’assainissement non collectif) heb ik al redelijk wat gelezen, ook op de sites van de communes en de SPAC, dus mijn “theoretische” kennis is redelijk up-to-date. Maar het gaat me voornamelijk over de “praktische kant”: nl. in hoeverre worden er inderdaad controles uitgevoerd, en aanpassingen opgelegd, en/of boetes uitgeschreven. Heeft iemand hier (recente) ervaring mee ?
    Bij ons ligt een afgekeurde installatie (daterend van +/-2012, nieuw controle -bij niet-verkoop- pas in 2025, pas aux normes, maar wel correct werkend) en deze zouden we binnen een 6-tal maand moeten aangepast hebben. We zijn nieuwe eigenaars, en hebben dus de verplichting om ons binnen de 12 maand “aux normes” te stellen. Dit kost uiteraard een hoop centen, die we nu niet hebben… Echter, er is geen hinder, we gebruiken het huis “slechts” 4 à 5 maand per jaar (we gaan redelijk wat op en af, en ook enkele vrienden komen wel eens tot daar), dus de “belasting” van het systeem is redelijk beperkt… en ik vermoed sterk dat ook de (Franse) geburen niet in orde zijn…

    Ik maak liever geen slapende honden wakker, maar wil ook geen torenhoge boetes gaan betalen…

    Heeft iemand ervaring met het “gaan praten” met de gemeente, om tot een vergelijk te komen (uitstel). of wat is het risico indien we voorlopig “niets doen”, of zoals iemand het hier zo mooi verwoordde: “laisser le temps au temps”.

    Alvast bedankt voor eventuele nieuwe informatie aangaande deze topic.

    groeten,

    Jan

    #192880
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik wil iedereen hartelijk danken voor de adviezen. We hebben inmiddels actie ondernomen richting makelaar en wachten de ontwikkelingen rustig af.

    #192881
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Jan-Chris, het doet er niet aan toe hoe de septic tanks van je buren werken. Als nieuwe eigenaar zit je met andere verplichtingen, of je nu ernstig of nauwelijks vervuilt … Het heeft geen zin met de gemeente te praten, want die is geen partij in deze.
    Je moet gewoon contact opnemen met jullie SPANC om te zeggen, nous avons des difficultés pour se conformer aux obligations et nous voulons solliciter un délai complémentaire.
    Denk eraan, als je niets doet en niet om uitstel vraagt, komen ze steeds vaker controleren en verdubbelen het controletarief steeds. En uiteindelijk geven ze de gemeente opdracht de werkzaamheden te verrichten en de kosten op jullie te verhalen.
    Uiteindelijk kun je voor twee jaar de bak indraaien en kan je bovendien een boete worden opgelegd van 75000 €.
    De SPANC moet ergens beginnen met sancties en zal zeker de nieuwe huiseigenaren stevig aanpakken en degenen die hun huis reeds lang in bezit hebben, nog even ontzien. Dat zijn vaak ouderen van wie het huis op niet te lange termijn van eigenaar zal wisselen.

    #192882
     Noë
    Sleutelbeheerder

    tephanebernhard.franceserv.com/guide-anc/

    kijk hier voor een goede gids en vraagbaak.

    #192869
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mimi Je bent zeker deskundig op dit gebied.
    En ja ik denk ook dat het heel verstandig is om geen verstoppertje te spelen.
    Want de verplichting om die fosse op de EU norm te brengen zijn Jan en Chris nou eenmaal aangegaan en daar hebben ze bij de notaris voor getekend.
    En ja uiteindelijk gaat de SPANC er over.
    En voor bestaande huizenbezitters zijn ze veel soepeler.
    Het is een sterfhuisconstructie want die ouwe mensen gaan inderdaad dood en dan wordt het huis verkocht en bingo.

    En toch zou ik het met Mr. Le Maire op de Mairie gaan bespreken.
    Ik ken ook iemand wiens fosse was afgekeurd en die had een brief gekregen dat ze die op norm moest brengen en die brief kwam wel degelijk van de commune. Dus die Mevrouw ging dat bespreken met Mr. Le Maire en ze legde uit dat ze daar geen geld voor had.
    En toen lachte de burgmeester haar vriendelijk toe en zei :
    Oui si vous n’avez pas les sous…..on ne peut rien faire quoi.
    Als je hier dingen zelf gaat zitten regelen of verzwijgen is het niet goed.
    En als je met de hoed in de hand naar de Mairie gaat en je legt het probleem uit worden die ineens reuze behulpzaam.
    Nou ja dat heb ik met alles gedaan en voor ons werkt het super !

    #192856
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Zelfde ervaring als Neeltje:
    Praat met Mons. le Maire, leg je problemen uit, hij kan met alle mogelijke instanties in uw voordeel praten. Waarom niet ook met de SPANC?

    #192857
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja zeker te weten, overleg met onze madame le maire en de bijzonder behulpzame heren van onze SPANC leverde ons een subsidie op, daar wij (slechts 2 personen) sterk vervuilden dichtbij een waterbekken. Ons systeem klopte dan ook van geen kant en ook het water uit de regengoten van een vrij groot dak kwam in ons systeem. (Dat loopt nu weg via de oude fosse, keurig gescheiden van het afvalwater.)

    Maar onze burgemeester, een juriste, was wel zo eerlijk te zeggen dat er een traject was uitgezet waaraan zij weinig kan veranderen. Er moet een doel worden gehaald.

    In Nederland juichen we wanneer beken, sloten en open waters weer schoon worden. Fauna en flora herstellen zich. Dus waarom zou je dan in dit mooie Frankrijk niet eenzelfde doel dienen. Daar is nog zoveel schoon en dat mag niet vuil worden. Ook zonder die subsidie hadden we ons neergelegd bij de noodzakelijke aanpassing. In gebieden zonder riolering woon je immers nog vrij goedkoop ten aanzien van de lokale belastingen.

    Tuurlijk mogen onze oude buurtjes nog blijven vervuilen. Ze doen dat nauwelijks. Bij ons wappert er wel iedere dag een was, bij hen eens per week. Onze vaatwasser draait vaak twee maal daags, zij doen alles bij voorkeur “op de hand”. Wij badderen vele malen vaker dan zij, hoor ik van de thuiszorg.

    Wij kochten ons huis in 2001 en zouden dus niet geconfronteerd worden met sancties zoals nu de nieuwe huiseigenaren. Maar we wilden kiezen voor een schoon milieu. En als we zouden willen verkopen, klopt onze fosse septique tenminste.

    Maar nogmaals, voor die subsidie komt niet iedereen in aanmerking. Dus is je fosse niet en norme en wil je je huis verkopen, kijk er dan niet van op, dat kopers een aantal duizendjes van de prijs af willen halen. En ga je een huis met een slechte fosse kopen, trek dan gerust een bedrag in overleg met de SPANC van de verkoopprijs af. Want de meeste SPANCs gaan geen subsidie verstrekken aan nieuwe huiseigenaren die het nieuwe systeem samen met de oude eigenaar kunnen betalen door goede onderhandeling over de huisprijs. Dat is de realiteit.

    De fosse septique is nog maar het begin van de aanpassing aan de Europese normen, legde onze burgemeester uit. Straks komen de olietanks aan de beurt. Hoe oud zijn ze? Hoe is hun staat? Bevinden er zich nog oude olietanks op het terrein? In Nederland was dit al ruim 20 jaar geleden een punt in het buitengebied. Hier lopen we achter. Ook dat zijn kosten die je kunt inbrengen bij de aanschaf van een huis. Ook’asbest zal een punt worden.

    Vele Nederlanders komen hier voor de mooie natuur en het schone milieu. We stonden allemaal te kijken over de vrijblijvendheid van de triage van het huisvuil hier die thans nog ver achterligt ten opzichte van de Nederlandse doelstellingen.
    Maar eens moeten we er allemaal aan voldoen.

    #192883
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja Mimi en dan moeten we niet vergeten dat je met een fosse ook heel veel uitspaart.
    Want wij betalen alleen voor het leveren van het water. Het heerlijke water van eau de la Barousse zo van de toppen van de Pyreneen.
    Kijk je naar het volgende dorp dan zitten die mensen aangesloten op de riolering.
    Dus die betalen 2 x Een keer voor het leveren van het water en een keer voor het terugleveren/zuiveren….
    En daarbij gaat het waterleidingbedrijf Eau de La Barousse er van uit dat elke kubieke meter die zij leveren ook in het riool terecht komt. En dat is natuurlijk niet zo want wij hebben hier allemaal een flinke tuin en vaak ook nog een potager.
    Wij betalen voor het water dus ongeveer 1 euro 50 cent per kubieke meter.
    De buren in het volgende dorp dat wat groter is dan dat van ons (70 zielen) betalen dus voor hetzelfde water 3 euro.
    En dus als je 300 kubieke meter per jaar gebruikt – zwembad slokt ook water in de hete zomer en mijn man vergeet wel eens de kraan dicht te draaien na het sproeien – dan scheelt dat toch mooi ook 450 euro per jaar.
    Maar wij houden de installatie mooi zo als hij is en voelen ons daar in het geheel niet schuldig bij. Die nieuwe norm is opgesteld door mensen in Brussel die er echt geen fromage van gegeten hebben. Bij ons gaat alleen het water van de WC’s en de badkamer naar de fosse en het water van de keuken gaat mooi de fosse in – en dan niet de fosse septique maar de fosse langs de route departmentale. En dan werkt die fosse septique natuurlijk veel beter dan wanneer er ook afwasmiddel en zo in komt.
    En je kan zo’n vloeiveld hebben nu volgens de norm maar wij hebben een fosse van een paar kilometer die als vloeiveld dient. Wat er in het milieu komt is exact hetzelfde.

    Dus wij laten het zoals het is – het functioneert allemaal prima – en al 70 jaar.
    Onze fosse septique is aangelegd in 1954 tegelijk met de cuve voor het regenwater en daar zijn alle dakgoten op aangesloten en dat gebruiken we weer om de tuin te sproeien.
    Dus wat ons betreft bekijken ze het maar met hun EU norm, onze Franse buren denken er allemaal precies net zo over en het water is nergens zo schoon en van zo’n goede kwaliteit als bij ons.

    #192884
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het SPANC kwam pas 4 jaar na aankoop van ons huis (2005) op bezoek. Onze (betonnen) put met (betonnen) vetput is van 1970. Nooit gebruikt omdat de toemalige eigenaar het huis nooit heeft afgemaakt, dat doen wij nu dus wel. Na de inspectie, zes jaar geleden, nooit meer iemand gezien, wel elk jaar 13 euri aftikken voor het SPANC. Onze put voldoet niet aan de normen want het hemelwater komt er via de vetput ook in uit. Ook ziet men liever geen beton. De vetput kon ik laten zien, de put niet, veel te veel werk om dat open te leggen. Voor het vloeiveld heb ik met een armzwaai aangegeven dat dat wel 20 meter de tuin in ging.
    Na enige aarzeling zei de jonge dame, ach maison secondaire voor maar max 5 personen en twee slaapkamers.. is wel goed zo. Keurig rapportje gekregen en een mooie folder hoe het eigenlijk zou moeten. Tot nu toe werkt alles prima dus dikke doei, ik ga niks op norm brengen. De koeien in het weiland achter onze tuin poepen in een week meer in het open veld dan wij in een jaar!!!
    Willem

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 31)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?