Radiateurs électriques

Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 5 jaren, 6 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #201775

    Min zeven graden vanochtend vroeg hier in de Nièvre, dus SystèmeD dacht laten we in dit koude jaargetijde ons trouwe lezerspubliek verblijden met een hartverwarmende email. Daarin een link naar een verzameling tips over elektrische radiatoren.

    #201776
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo Rob

    In België bestaat dit niet, elektrische verwarming.
    Is de elektriciteit in Frankrijk zo goedkoop dat je er elektrisch kunt mee gaan verwarmen?

    Vriendelijke groeten

    Paul

    #201777
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Paul,

    elektrische verwarming is ook in Frankrijk niet goedkoop, als men alleen de lopende kosten neemt, zie bijv. hier in het stuk van Aat de Kwaasteniet.
    Goedkoper wordt het als men accumulatiekachels door goedkope nachtstroom kan laten opwarmen.
    Anders wordt het zodra men een total-lifecycle-analysis toepast:
    Als men de totale kosten van de verschillende verwarmingssystemen vergelijkt, dus afschrijving op de installatie + onderhoud + energieverbruik, dan kan elektrische verwarming door de lagere investering gunstig zijn, vooral als het om een vakantiehuis gaat dat alleen in het voor- en naseizoen verwarmd wordt.
    Verder kende elektrische verwarming in Frankrijk in de jaren ’70 een grote boom, toen fossiele brandstoffen door de eerste energiecrisis duur werden en men in Frankrijk meer en meer op nucleaire centrales zette (en hoopte dat die in de loop van jaren nog goedkopere stroom zouden leveren).
    Rob v.d.M. kan hier zeker meer over vertellen.

    #201778

    Een paar korte opmerkingen. Inderdaad heeft die eerste oliecrisis (1973) het een en ander in beweging gezet. Maar we kunnen verder teruggaan, naar de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Energiecentrales waren of onbruikbaar geworden, weggebombardeerd zoals in Duitsland en ook Frankrijk, of werden met het nodige improvisatievermogen draaiend gehouden. Een beperkte capaciteit maar met wel een technisch gegeven dat ook tegenwoordig weer opduikt in de discussies over kolengestookte centrales: die zet je niet zo maar uit, of die kun je ook niet even op een wat lager pitje elektriciteit laten produceren. Probleem: overdag was de beperkte capaciteit nodig om de industrie en bedrijvigheid van stroom te voorzien, maar wat doen we ’s nachts? Opkomst van het dag/nacht tarief. De elektrische boiler op nachtstroom gevoed en de opkomst van de accumulateurs. De warmte van de in de kleine uurtjes met goedkope elektra verhitte units blaas je dan overdag geleidelijk je huis in. Op die manier kon het stroomnet ook ’s nachts de opgewekte energie kwijt. Een gelijkmatige en ook voorspelbare belasting van de energiecentrales, wat wil je meer als energie producent en beheerder van het stroomnet.

    De EDF heeft dankzij de ooit extreem lage kWh prijzen de elektrische verwarming ongekend populair gemaakt in Frankrijk. Zeker bij EDF werknemers, die betaalden maar een fractie van de normale tarieven……Eind zeventiger jaren, begin tachtiger jaren werd de boerderij waarin wij nu wonen door de vorige eigenaar ingrijpend verbouwd, isolatie, dubbelglas en alles elektrisch verwarmd: vijf zware accumulateurs van elk ongeveer 4 kW en zeven radiateurs électriques, elk ongeveer 1500 watt. Moderner kon niet. Zo’n accumulateur – merk Olsberg – zie je hier op de foto staan, onder de deurtjes van de groepenkast. Wat daar rechts boven hangt ziet er uit als een tableau électrique, maar is het niet. Omdat het totale vermogen de 60 ampère van de puissance souscrite van de disjoncteur de branchement (DB) verre te boven zou gaan is er een vrij complexe délestage unit aanwezig, in feite een soort analoge computer met acht vermogensmodules. Daarmee wordt voorkomen dat de DB alle stroom uitschakelt: vlak voordat die grens bereikt wordt schakelt die unit niet prioritaire verwarmingsgroepen uit. En wanneer het totale stroomverbruik in huis weer wat gezakt is worden ze weer ingeschakeld.

    Mooi systeem, alleen erg duur geworden door de stijgende elektriciteitstarieven. En in de praktijk toch niet erg comfortabel: het systeem werk traag. En inmiddels aan het eind van zijn technische levensduur: sommige vermogensmodules zijn inmiddels defect en de ventilatoren van de accumulateurs maken veel herrie: lagers versleten en niet meer ergens en stock.

    We stoken nu met een houtkachel en hebben de elektrische radiatoren in de slaapkamers en de badkamer gehandhaafd. Die hoeven per dag hooguit een paar uur te branden. Voordeel van elektrisch verwarmen is natuurlijk wel dat je bij wat langere afwezigheid geen zorgen hebt over het mogelijk bevriezen van je cv installatie – continu aan kan ook, maar kost wel wat – en je hebt geen onderhoudskosten aan je met hout, gas of olie gestookte cv ketel. Tegenwoordig wettelijk verplicht.

    #201779

    Een nabrander, voor het geval iemand iemand op deze plek iets meer te weten zou willen komen over de aanleg van elektrische verwarming. Vaste elektrische radiatoren moeten altijd via een inbouwdoos en een sortie de câble worden aangesloten. Per verwarmingsgroep mag meer dan één radiator worden aangesloten zolang het totale vermogen maar binnen de perken blijft. Dit is de tabel voor draaddiktes, maximaal aan te sluiten vermogen en te gebruiken beveiliging volgens de nieuwe Amendement 5 regels.

    En dat alles achter een aardlekschakelaar die het aangesloten vermogen aan kan: tegenwoordig geldt dat voor verwarmingsgroepen het een optelsom is van de stroom die elke radiateur of accumulateur trekt. Met de standaard 40 ampère types kom je al snel te kort en wordt het een dure 63 ampère variant. Zie ook pagina 7 van deze uitleg over het Amendement 5 op de Franse elektra normen.

    De “straalkacheltjes” mogen gewoon op een regulier stopcontact worden aangesloten. Totdat de overijverige Franse regelgevers een keer keer zouden besluiten dat ook dit een te groot risico is voor de Franse staatsburger.

    #201780

    Sorry, nooit een stukje afraffelen omdat je snel de deur uit moet, dat levert fouten op. Links die niet kloppen, taalfouten etc. De verwijzing hierboven naar de tabel over beveiliging en draaddiktes voor elektrisch verwarmen levert weliswaar iets interessants op, welke circuits specialisés kennen we hier in Frankrijk, maar deze tabel is meer op zijn plaats. En om het verhaal dan helemaal compleet te maken: zekeringen zijn sinds het van kracht worden van Amendement 5 niet meer toegestaan voor nieuwe installaties.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?