Hoe blijf jij warm?

Dit onderwerp bevat 115 reacties, 26 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 4 jaren, 4 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #189184
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hoe blijf jij warm?

    Nu de dagen weer vroeg donker worden, de temperatuur zakt, en de herfstregen tegen de pannen tikt, vraag ik mij af: Hoe blijf jij warm?

    1- Wat stook je om het aangenaam te houden, heb je gas, elektrokachels, een open haard? Een bulderende oliekachel waarvan ze zeiden dat ‘ie’ zuinig was?

    2- Nu eind november 2015 de grote klimaatconferentie in Parijs wordt gehouden, is de vraag ook, heb je de woning geïsoleerd?

    3- Laat dan ook weten of je het huis slechts in de zomer gebruikt, ook in de winter, of sporadisch in alle seizoenen.

    #189259
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Laat ik zelf beginnen.

    1- ik heb twee woondelen en dus twee moderne grote houtkachels, en als reserve ook elektrische kachels per woondeel. Die staan nooit aan, op grote uitzonderingen na, misschien 4 dagen per jaar..
    Hout komt uit het bos, en moet zelf gehaald worden. (klieven, opslag)

    2- Ik heb het huis helemaal geïsoleerd op norm RT2012, en ben nog bezig dat te doen in een woondeel.

    3- hele hele jaar door alle seizoenen dus.

    #189260
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ratatouille,

    1. Wij zijn er van november tot april niet.
    2. Toch hebben wij van het huis een alle-seizoenen-huis gemaakt.
    3. Omdat isoleren goedkoper is dan stoken hebben wij, waar dat mogelijk was, bij alle renovatiewerkzaamheden degelijke isolatie toegepast (zolderisolatie, buitenmuurisolatie, overal dubbele beglazing). Bij een 175 jaar oud traditioneel huis moet je wel een aantal compromissen sluiten, het kan niet alles volgens de huidige normen.
    4. Wij hebben als warmtebron een olie-CV (met warmwaterbereiding), een open haard en een insert. De openhaard en de insert hebben een verbrandingsluchttoevoer van buiten, zodat zij niet door het aanzuigen van de verbrandings- en ballastlucht de kamer koelen; zie hier afb.7. Meestal is het voldoende deze twee houtverbranders met goed gedroogd (3 jaar oud) uit de regio afkomstig hout te stoken. Wij hebben de voorziening om op het CV-circuit een tweede houtgestookte ketel aan te sluiten – pas interessant als wij er permanent wonen.
    5. Tijdens onze afwezigheid in de winter wordt helemaal niet gestookt. Het CV-circuit is met antivries gevuld (zoals het koelsysteem van een auto), het waterleidingnet is afgetapt.

    #189261
     Noë
    Sleutelbeheerder

    We zitten er elke 6 à 7 weken voor een periode van 1 of twee weken. Alleen ’s zomers zitten we er langer. In de winter zitten we er dus ook een paar keer. Hoofdverwarming is een grote houtkachel, net nieuw en met een hoog rendement. We hebben enkele elektrische radiatoren, die we niet vaak aan hebben en een gaskachel die we gebruiken als we in de winter in onze eetkamer gasten ontvangen. We maken namelijk ’s winters het huis wat kleiner door deze en enkele andere kamers af te sluiten en niet te gebruiken. Verder hebben we met een nieuw dak de hele bovenkant van ons vier verdiepingen tellende huis geïsoleerd. Dat hebben we ook gedaan met het plafond van de kelder die onder de helft van het huis ligt. Ook gaan de zware gordijnen dan dicht.
    Het huis is verder qua isolatie een ramp. Dikke muren en pierres die we niet achter een isolatie willen verbergen, een vloer van de woonkamer die direct op rotsachtige grond ligt en waar ook de trap en een paar wanden op rusten zodat uitgraven een crime is. En tot slot stokoude ramen van enkelglas, die nog te mooi zijn om te vervangen.
    Het gevolg is wel dat we zeker drie dagen moeten stoken om het in de hele woonkamer echt aangenaam te krijgen. Maar rond de kachel is het altijd prettig.
    Frans

    #189262
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Tja, het is maar net wat je prettig vindt als woonomgeving en de daaraan gerelateerde stookbehoeften.

    Wij hebben helemaal geen gemonteerde/geïnstalleerde verwarming, ondanks dat we hier (Côte d’Azur) het gehele jaar wonen. Het aantal dagen dat er behoefte is aan bijververwarming is hier zo gering dat we voor deze oplossing hebben gekozen. We beschikken over een klein verplaatsbaar kacheltje gestookt op van die kachelvloeistof, een verplaatsbare oliegevulde elektrische radiator en een klein elektrisch ventilatorkacheltje. Al naar behoefte kan op één van de dagen dat het nodig is één of meerdere van die drie mogelijkhden ingezet worden. Op die wijze hebben we het grootste deel van het jaar alle wanden helemaal vrij.

    Oh, ik jokte. We hebben wel één geïnstalleerde kachel, namelijk in de badkamer een elektrische radiator, zo’n model waar je een aantal handdoeken aan op kan hangen.

    #189263
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij hebben in elke kamer een elektrische kachel met “inertie”. Wij verwarmen dus hoofdzakelijk s’nachts en op de middag, tijdens de daluren. Nachttarief. Daarbij een gewone houtkachel die tijdens de dag gestookt wordt om de elektriciteitskosten te drukken. 🙂

    #189264
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij hebben overal dubbelglas, verder nog niet voldoende geisoleerd. Drie houtkachels waarvan een een poele de masse. In de logeerkamers electrisch. We wonen hier het gehele jaar. Dit jaar hopen we met de betere houtkachels en ander stookgedrag een stuk lager uit te komen. Vorig jaar nog 18 ster is 6 corde. Het te verwarmen oppervlak in nu zo’n 200 m2. Momenteel stoken we vanaf 6 uur s’avonds zo’n 10 kilo droog eiken.

    #189265
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja, warmhouden kan het anders? In het fantastische overzicht van Christian lB mistte ik toch nog een alternatief dat ik wel in mijn bezit maar nog niet aangelegd heb omdat mijn commune m’n prealable nog niet accepteerde. Het gaat om een zonnecollector van eco-energé met vacuumbuizen waaraan in het collectorsysteen met koelvloeistof 2 radiatoren en een warmtebuffervat van 300 L gekoppeld zijn. Ik wil de buizen aan de zuidgevel van mijn woning hangen. Helaas grenst die aan een klein openbaar weggetje, en loopt de electra voorziening van mijn huis ook langs die gevel. Vandaar dat de commune bezwaar maakt.
    Heeft iemand ervaring met dit soort systemen EN de bijpassende regelgeving? In huis is alles klaar, maar op mijn dak wil ik het niet leggen ivm aanwezige normandische windvlagen.

    #189266
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ook nog aardig om te weten (via Ensoc prijsvraag): 1. Neem een zonneboiler. Dit kost 3.000 euro en bespaart 80 euro per jaar. De terugverdientijd is uit te rekenen door de 3.000 euro te delen door 80 euro per jaar. Het antwoord is 37,5 jaar.
    2. Vervang VR combiketel door HR 107-combiketel. Dit kost 2100 euro en bespaart 270 euro per jaar, waardoor de terugverdientijd uitkomt op 7,8 jaar.
    3. Vervang enkel glas door HR++ glas (370 per jaar) (12,7 jaar terugverdienen)
    4. Isoleer spouwmuur, dak en verwarmde zolder. De spouwmuurisolatie kost 2900 en bespaart jaarlijks 800 euro, terwijl isoleren van het dak en zolder 6900 euro kost en 1000 euro per jaar bespaart. Opgeteld komt dit neer op 9800 euro investeren, die met een besparing van 1800 euro per jaar in 5,4 jaar is terug te verdienen.
    5. Plaats zonnepanelen op dak. Dit kost gemiddeld 5200 euro, terwijl het jaarlijks 600 euro bespaart. Dit komt neer op een terugverdientijd van 8,7 jaar
    En nog wat: ik laat mijn houtkachel/insert de nacht overleven door ’s avonds laat tweebriketten toe te voegen.die gloeien in de ochtend binnen de ook aanwezige houtas, nog na. Zodat het geheel makkelijk opnieuw ontvlamt.

    #189267
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij zijn in de wintermaanden enkele weken in ons huis op 500 meter hoogte (63)

    Ook in het voor- en najaar moeten we ’s morgens en ’s avonds en bijverwarmen omdat het dan toch wel snel afkoelt. Eind september/begin oktober waren we er ook. Overdag heerlijke temperaturen maar ‘s-morgens en ‘s-avonds toch wel even de kachel of Zibro aan.

    We hebben 4 soorten verwarming:
    – een houtkachel
    – een open haard
    – een Zibro (kerosine/petroleum vloeistofkachel)
    – elektrische radiatoren (in badkamer)

    Enkele opmerkingen/observaties:

    – De openhaard vond ik altijd waardeloos. Het is een (te) grote open haard waarin het moeilijk stoken was. Hij gaf ook weinig warmte. Tot vorige week. Voor het eerst gebruik ik nu hout wat 2 jaar heeft gedroogd in plaats van de tot nu toe gebruikelijke 1 jaar. En wat blijkt? De haard stookt prima, geeft meer warmte dan voorheen. Zaak is dus nu om eerder houd te bestellen en plek te vinden om het op te slaan. Lang drogen is dus echt belangrijk.

    – De Zibro kachel geeft heerlijke warmte en gebruiken we eigenlijk het meeste. Hij stinkt alleen bij in- en uitschakelen. Dan effe buiten zetten en verder geen last van geur. Nadeel van zo’n Zibro is dat hij van die grote dure batterijen vreet. Dat werd me iets te gortig. Ik heb daarom een pakketje gemaakt van 5 oplaadbare batterijen (AA formaat). Effe een stekkertje gesoldeerd en klaar. Het is een geweldige verbetering. Eens in de zoveel tijd aan de lader en we kunnen weer weken vooruit. Nooit meer lege batterijen. Een prima oplossing. Een aanrader!

    Verder hebben we ook dikke muren en enkele beglazing (ooit gaan we die wel vervangen). In de winter moeten ook wij enkele dagen flink stoken wil het een beetje warm worden.

    Voor de douche in het gastenverblijf (wordt toch alleen in de zomer gebruikt) denk ik nu ook aan een klein zonneboilertje, maar da’s een ander onderwerp 😉

    #189268
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Voor het eerst gebruik ik nu hout wat 2 jaar heeft gedroogd in plaats van de tot nu toe gebruikelijke 1 jaar. En wat blijkt? De haard stookt prima, geeft meer warmte dan voorheen.

    Wubbe,
    natuurlijk geeft het hout nu meer warmte, want er wordt nu geen energie verbruikt voor waterverdamping. Wist u overigens dat de verbrandingswarmte aan het gewicht van het hout gerelateerd is, niet aan het volume? 1 stère eiken is zwaarder dan 1 stère berken, geeft dus meer warmte. Maar 1kg berken geeft net zoveel warmte als 1kg eikenhout.
    Ik had geschreven ‘3 jaar drogen’. Maar omdat wij de laatste jaren minder gestookt hebben is de rest van ons hout nu 5 jaar oud (een jaar in de buitenlucht gedroogd, dan binnen). Je hebt alleen nog een beetje aanmaakhout (bij ons: berkentakjes) nodig, en helemaal geen aanmaakblokjes.
    Nu begrijp ik ook de enorme houtwallen die onze buren hebben: dat is voor drie jaar van nu, twee jaar van nu, en het volgende jaar.

    #189211
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Maar 1kg berken geeft net zoveel warmte als 1kg eikenhout.

    Dat geldt alleen bij een zelfde droogtepercentage. Het hout dat ik koop (eiken buches van 50 cm) is 2 jaar gedroogd volgens mijn leverancier. En in het kader ‘hoe blijf jij warm’ wil ik nog toevoegen dat ik behalve een nieuwe houtkachel ook een modérateur de tirage heb geïnstalleerd. Die zou zorgen voor een optimale in plaats van maximale trek en dus een efficiëntere verwarming. De eerste ervaringen zijn goed, maar de echte kou moet nog beginnen. En ik heb me zelf verder verwend met een ecofan. Tot voor kort had ik een ventilatortje op de kachel dat ik uit een oude computer had gesloopt met als voeding de transformator van een al lang verdwenen gsm, maar dat ventilatortje heeft de geest gegeven. Het snoerloze aspect van de ecofan trok me wel, dus toch maar even wat meer uitgegeven.
    Frans

    #189210
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Mag ik eens een boek pushen: ‘De man & het hout’ van Noorse schrijver Lars Mytting.
    Een kilo hout bevat 5,32 KWh ongeacht de houtsoort. Maar er zijn wat verliezen, en bij 20% vocht in het hout vermindert de opbrengst al tot 4,2 Kwh, door de kachelverliezen blijft er in de praktijk -bij een rendement van 75%- 3,2 KWh energie over per kilo hout, ongeacht soort.

    #189202
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dit snijdt hout -;)

    #189203
     Noë
    Sleutelbeheerder

    …vermindert de opbrengst al tot 4,2 Kwh

    Uhh… 2,4 KWh?

    #189204
     Noë
    Sleutelbeheerder

    O, ik had het getal per ongeluk omgedraaid, je was -te- snel! ;>)

    Nog een weetje: een houtketel met optimale 90% rendement, en hout gedroogd tot 13% vocht (laagste praktisch haalbare percentage na een lange, droge zomer) geeft 4,1 KWh energie per kilo hout.

    Ik heb een 10Kw houtkachel en een 14Kw houtkachel. Die 10 Kw was eerst maar krap aan, maar na de isolatie is het niet meer te harden, dus moet hij verkocht worden. De 14 Kw staat in een ander woondeel dat is erg groot, en het is afwachten of het niet te veel zal zijn. Je wilt in het voor- en najaar kunnen stoken, maar ook hartje winter. Kan hier wel -23 worden (winter van 2012). Die kachels hebben een optimale verbranding maar ook een ondergrens.

    #189205
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Tja, min: oud maison secondaire en pierres, staat op 500m hoogte in de Correze, enkel glas, alleen het dak en de plafonds hebben isolatie. Dus in de winter is het bij aankomst soms een ijsgrot maar we gaan dan toch snel naar bed, uiteraard met een borrel en nadat we de houtkachel flink hebben opgepord. Plus: moderne grote houtkachel en we stoken eiken, elke kamer heeft een elektrische kachel en we gebruiken nog een verrijdbare elektrische olieradiator. De badkamer heeft dubbel glas. Het huis staat over de hele lengte op het zuiden en is niet vochtig!! De vloer op de begane grond is niet geisoleerd (rots) en er liggen tomettes. Deze voelen echter altijd koel en nooit ijskoud aan, waarschijnlijk door de dikte en omdat ze poreus zijn. In de winter zijn we er alleen in februari een weekje om te skiën en dan is het erg gezellig rond de kachel. Na twee dagen stoken, we laten dan de binnendeuren openstaan, is het overal in huis zo’n 15 graden, met een extra trui goed te doen en..het went!! De elektrische kachels staan ’s nachts aan maar in de laagste stand. Verder doen we ’s avonds de luiken dicht, een werkje van niks en het scheelt enorm. Vorig jaar waren er ook in oktober en toen heb ik alleen de eerste dagen flink hoeven stoken, daarna alleen ‘savonds de kachel even aan. Komend weekend gaan we weer voor een paar weken(Heerlijk!!) en ben benieuwd hoe het deze keer uitpakt. @ fransco, ben wel benieuwd wat het verschil maakt met zo’n modérateur de tirage. Heb er al wel eens naar staan gluren maar onze kachel trekt goed, dus twijfel.
    Willem

    #189206
     Noë
    Sleutelbeheerder

    (Even off-topic)
    Waar ski je dan?

    Leon (ook een res. sec. op 500 m in de buurt van skigebied)

    #189207
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wubbe, we gaan altijd naar mont d’or en super besse, is een uurtje rijden.

    #189208
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij ook, zitten 10 km onder issoire (waarom kan ik geen berichtje sturen aan Guillaume, ik wil dit leuke onderwerp niet bevuilen)

    #189209
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Willem. De trekregelaar zorgt alleen dat er niet té veel van die goede trek is en dat daardoor de warmte voor het grootste deel de schoorsteen in verdwijnt. Het werkt echt goed. Vroeger had ik wel eens fel loeiend vuur waar ik elk half uur hout op moest gooien of dat ik moest temperen door de luchttoevoer af te sluiten, terwijl er nu een lekker vlot vuurtje is. Minder hout en meer warmte. Het bevalt me uitstekend.

    #189199
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Van de ecofan had ik nog nooit gehoord, maar als de kachel roodgloeiend staat is het wel een grappig en functioneel ding. Ik denk dat ik een plafond ventilator ophang, daar verzamelt zich de warmte, en die ventilator kan in de zomer ook nuttig zijn.

    Overigens leuk om te lezen dat er veel verschillen zijn in keuzes. Er zijn zelfs mensen die helemaal niet stoken of bijna niet. Is een inertie elektrokachel nog lang warm nadat de stroom uit gaat? Hoe zwaar is zo’n kachel?

    #189200
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wat denkt u van de QuartzEcop te vinden hier ?

    #189201
     Anoniem
    Inactief

    Wij wonen permanent in de Bourgogne en hebben één houtkachel van 7kW in de woonkamer staan. Deze verwarmt ook de naastliggende keuken en de deur naar de hal staat open om die en de bovenliggende ruimten te ontkoelen (verwarmen vind ik een te groot woord). Het huis is redelijk tot goed geïsoleerd. Ik verstook ongeveer 8 tot 10m3 per jaar. Naast de houtkachel heb ik twee lucht-lucht warmtepompen van elk 3,3kW. Één in de keuken als bijverwarming en één in de badkamer die daar als hoofdverwarming voor de badkamer en naastliggende slaapkamer fungeert.

    @ratatouille De moderne Inertiekachels (paneelkachels) zijn alleen maar een marketing truc van de elektra maffia. Hoewel ze willen suggereren dat dit soort kachels een beter rendement hebben dan simpele paneel radiatoren is het rendement van beide apparaten zo goed als 100%. 1kWh elektra levert 1 kWh aan warmte. Alleen de inertiekachels leveren de warmte op een later tijdstip af. Ze warmen langzamer op en koelen langzamer af. Dit geeft echter geen voordeel. Eerder een nadeel want je zet zo’n ding aan als je het koud hebt en dan moet je lang wachten op de warmte….. En je zet hem af als het warm genoeg is en dan blijft hij nog na sudderen….

    De echte inertiekachels maken gebruik van de (goedkopere) nachtstroom en laden dus ‘snachts op en geven hun warmte overdag af. Deze hebben altijd lompe afmetingen en bijbehorende hoge gewichten.

    #189197
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    Ik heb een tijdelijke woonruimte gecreëerd in de stal naast het huis dat ik nu al jaren aan het renoveren ben. Dat “tijdelijk” is dus relatief 🙂 maar we wonen plezierig en ook redelijk comfortabel. Jammer alleen dat het gebouw ongeveer net zo goed is geïsoleerd als een blikken beschuitbus. Enkel glas, halfsteens muren, planken verdiepingsvloer met daarboven een pannendak waar je direct van onderen tegenaan kijkt. Dus genoeg uitdagingen in het koude seizoen.

    De woonkamer verwarmen we met een Godin Cantou 680102, een plaatstalen cheminee met gietijzeren haard van 13 kW. Ruim bemeten maar echt nodig in onze slecht geïsoleerde woonkamer van 45 m2. Deze cheminee is straks relatief gemakkelijk te verhuizen naar de woonkeuken van ons nieuwe onderkomen waar hij via een warme lucht aftakking hopelijk ook de couloir een beetje kan mee verwarmen.
    In de woonkamer en de keuken hebben we ook nog diverse typen Zibro petroleumkachels staan, de elektronische uitvoering zodat we die op de timer s’morgens vroeg kunnen laten aanslaan zodat we niet in een al te koude ruimte beneden komen. We slapen boven direct onder de dakpannen dus daar valt niets aan te verwarmen, je kijkt tussen de pannen door naar buiten. Dat hebben we opgelost met een prima kwaliteit dekbed en elektrische dekens 🙂 .

    Maar goed, dat is allemaal “tijdelijk”.

    In ons nieuwe onderkomen voorzie ik een combinatie van zonnecollectoren en houtgestookte CV ketel met hydro-accumulatie. Op het dak ligt 20 m2 zonnecollector met heatpipes. Deze zijn aangesloten op een buffervat van 1000 liter. Voorts is er een houtgestookte CV ketel gepland met nog eens 3000 liter buffer.
    In de vloeren komen/liggen zeer dicht op elkaar multicouche vloerverwarmingsbuizen, zodat ultra-lage-temperatuur bedrijf mogelijk is. In de woonkamer komt een grote glazen wand op het zuiden.
    Het idee is, de leefruimten met behulp van zonne-energie, zo nodig aangevuld met houtstook, continu op een basistemperatuur van minimaal 15 graden te houden, zodat je zo min mogelijk last hebt van de inertie van de vloerverwarming.
    Het verschil tussen de basistemperatuur en de gewenste temperatuur overbruggen we door indien/waar nodig met hout bij te stoken. In de woonkeuken met de bovengenoemde Godin uit onze tijdelijke woonruimte. In de woonkamer willen we graag een échte grote ouderwetse open haard, zo eentje waar je bijna in kunt staan, maar zonder de rendementsnadelen daarvan. Daarom overwegen we de bouw van een schouw met een Polyflam unit erin.

    Maar goed, dat laatste is allemaal nog toekomstmuziek. Eerst maar eens zorgen dat ik een goed dak op die oude puinhoop krijg en de boel wind- en waterdicht is.

    Salutations, Jos

    #189198

    @ Aat: die oude lompe accumulateurs, we hadden er in totaal zes van in gebruik, merk Olsberg. Wat vooral hinderlijk werd, nog los van de EDF rekening, was het lawaai dat de ventilatoren maken. Dat wordt er niet minder op met de jaren wanneer de vrij eenvoudige lagertjes wat ruimte beginnen te vertonen en het rammelbakken worden. Wat een rust met onze houtkachel, een hoog rendements type van Vermont castings, de Encore, goed voor 10 kW. Behalve de séjour worden ook de naast liggende vertrekken (enigszins) verwarmd, idem de verdieping erboven. De slaapkamers hebben genoeg aan incidenteel bijverwarmen met de door de elektro branche en hun apostelen in het groene kamp zo verafschuwde ouderwetse radiateurs. Want die zijn zo inefficient.

    Had onlangs nog het genoegen daarover van gedachten te mogen wisselen met een apostel van die geloofsrichting, werkzaam bij een van de grote brico markten alhier in de Nièvre. Hij keek me aan alsof ik bij het kamp hoor dat onze planeet wil vernietigen, terwijl hij uiteraard de heiligenkrans rond zijn hoofd had met daarop in zuinige led verlichting de tekst: “sauvons la planète”. Dezelfde verkoper overigens die eerder al beweerde dat de nieuwe range van Wago lasklemmen (zie paragraaf 8) niet gebruikt mag worden voor het verbinden van rigide en flex draad en dat ze mede daarom niet in het assortiment waren. Vooral kroonsteentjes (dominos) blijven gebruiken adviseerde hij. Ik vermoed dat ik binnenkort wel een variant op een straatverbod zal krijgen opgelegd.

    #189190
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Rob, is het huis geïsoleerd? (de Wago lasklem verhalen horen in een andere rubriek denk ik;>) Die ouderwetse radiateurs zijn dikke dingen op wieltjes met olie gevuld en door stroom verwarmd?

    #189191

    Het huis is geïsoleerd: dubbelglas. De isolatie – aan de binnenkant – is er ook, alleen niet volgens de normen van heden: glaswolplaten van slechts 5 cm dik. Fonctionnement du radiateur accumulateur. Werkt met behulp van warmteopslag in zg. briques refractaires. Die laten zich met enige aanhoudende moeite door wat stevig gedimensioneerde verwarminsspiralen opwarmen, en zijn ongaarne bereid die eenmaal verworven warmte los te laten. Met behulp van de ingebouwde ventilator lukt het wat sneller. Maar het blijft een zeer traag werkend systeem.

    Alweer een zijpad, met of zonder uw permissie: hoe krijg en hou je zoveel grote jongens aan de praat, toch al snel een kilowatt of 26 over een 12 kVA aansluiting van “slechts” 60 ampère? Met een imposante délestage unit (king of the hill alhier) die afhankelijk van de gemeten stroom in de aanvoerbekabeling zijn elektrische gunsten bij toerbeurt verdeelt. Een soort analoge vermogenscomputer.

    #189192
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Eh, 5cm glaswol is niet echt de norm meer, maar 26 KWh elektro radiatoren is inderdaad niet groen. Rood zelf, als tomaten. Ik zal het eens over tomaten hebben in de elektrorubriek, want energievreters zijn het.

    Die radiateur à accumulation uit de link, dat is wel een kachel die in niets meer lijkt op de dingen in de bouwmarkt. Meer een gloeispiraal monster op steroïde. Andere orde dan de 7cm dikke inertie kachels van de brico.

    #189193
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als we het dan over het rendement van elektrische kachels hebben (rayonnant of met ventilateur, dus per convection):
    Die hebben allen een rendement van 100%, met of zonder vertraging (ik vind die zacht opwarmende en zacht warmte afgevende accumulateurs overigens aangenaam, zachte warmte zoals bij een ouderwetse tegelkachel, afb.10-13).
    Wat je als verbruiker wél moet weten, als je onze planeet wilt sparen, is dat de opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen ook een rendement heeft. Krachtcentrales zijn trots als zij een rendement van 43% halen ipv. de normale 40%.

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 116)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?